Ty mohou být buď statické, nebo dynamické například změny barev pomocí RGB LED zdrojů. Nejdůležitějšími kritérii jsou vytvoření požadované atmosféry a kvalitativní parametry osvětlení. Světelná atmosféra by měla odpovídat charakteru daného podniku. Velké množství světla nám zajistí bezproblémovou konzumaci pokrmů, hodí se však spíše do závodních jídelen. Naopak akcent na vybrané prvky interiéru (stoly, bar, obrazy) dodá prostoru intimitu. Pro akcentové osvětlení jsou nejlepší reflektorová svítidla.
S použitím reflektorových svítidel úzce souvisí kvalitativní parametry. Při špatném rozmístění reflektorů do zorného pole zákazníků nebo všude se pohybující obsluhy, může naopak dojít k nežádoucímu oslnění, které zapříčiní nepohodu zákazníků či zaměstnanců. S kvalitativními parametry osvětlovací soustavy také souvisí barevné podání světelných zdrojů a tím výsledný dojem z podávaných pokrmů.